
qui som...
Hola, jo sóc la Leni, tinc 35 anys i visc a Mataró.
He enfocat bona part de la vida al món de l’educació malgrat la meva formació acadèmica inical està relacionada amb el món de l’Enginyeria Industrial i la Cooperació Internacional.
Els meus primers contactes amb l’educació es vàren donar en l’àmbit de l’educació en el lleure fent de cap escolta, casals d’estiu, classes particulars, etc. En acabar la carrera, vaig dedicar una etapa al món de la cooperació i a l’Enginyeria Ambiental. Posteriorment, vaig saltar de nou a tasques relacionades amb nens, joves i educació i vaig treballar en un Centre Obert al barri del Cros d’Argentona, atenent infants en risc d’exclusió social fins que vaig passar a donar classes a Secundària a l’escola el Turó durant 6 anys fins al juny del 2015.
Al llarg de la meva vida laboral, he tingut sempre la motivació i la possibilitat de realitzar formacions que m’han ajudat a reflexionar sobre la meva tasca pedagògica, el model pedagògic, la mirada que com a societat donem als infants i adolescents, etc.
Actualment estic en un període d’excedència en el qual m’he dedicat a investigar i aprendre metodologies i mirades de l’educació que m’interessen i m’atrauen, descobrint, formant-me i posant en pràctica l’educació viva.
He dedicat un temps a fer pràctiques i conèixer algunes escoles lliures que m’han atret per els seus projectes i també m’he proposat desenvolupar alguns projectes personals.
He estat treballant en un projecte que anomeno La Lupa Interior i que consisteix en tallers extraescolars de consciència, cos i emocions amb infants. Estic també engegant un projecte de democràcia profunda, comunicació i gestió de conflictes a les escoles i amb en Xavi i la Clara ens plantegem fer aquests campaments d’estiu com a primer pas d’un projecte comú relacionat també amb el món educatiu.
A banda de tota la vessant educativa, m’agrada molt cantar, l’artesania i la bioconstrucció.
FORMACIONS DESTACADES
-
ATB. Despertar la Consciènca através del cos. Mòduls Bàsic, 1, 2 i 3. Amb Aloka Martí i Joan Sala
-
Pedagogía Holística amb Educació22
-
Pedagogía viva al CRAEV. (cursant actualment amb Jordi Mateu)
-
Consciència corporal i llibertat de l’ànima. Amb Lena Rupa.
-
Facilitació de grups. (El camino del Élder. 1r any) Amb Ulises Escorihuela.
-
Aprenentatge cooperatiu.
-
Enginyeria Industrial.
-
Postgrau en Tecnologia Apropiada per el Desenvolupament Humà (cooperació internacional en àmbit tecnològic)
la leni
la clara
Hola! Jo sóc la Clara. Tinc 32 anys i treballo de professora de biologia
en un institut.
Quan vaig acabar la universitat em vaig dedicar uns anys a col·laborar en estudis tècnics i científics vinculats a la botànica.
Poc a poc em vaig anar decantant cap a la divulgació científica i l'educació ambiental, on vaig descobrir que tot allò que havia fet sempre emmarcat en el món del lleure (colònies, campaments, camps de treball) i que havia considerat un “a més a més” en la meva vida, podia ser no només una passió...sinó també la meva dedicació!
Amb unes companyes vam crear diferents projectes per a nens/es i adolescents: uns tallers per a instituts, unes colònies de ciència i gestió de conflictes per a secundària, unes estades de natura per a escoles...i de nou va resultar que tota la formació que havia fet per plaer relacionada amb l'educació emocional, l'associacionisme, la mediació o la neurolingüística (entre d'altres) quallava perfectament amb la mirada que volien tenir totes aquestes iniciatives... i les potenciava!
Actualment el dia a dia em mou entre els alumnes i les aules de l'institut. Des d'allà procuro aplicar els coneixements en biologia i medi ambient per a transmetre la necessitat de respecte per a l'entorn, la responsabilitat en les nostres accions, per despertar la consciència de les nostres decisions...en fi, fomentar una vida en equilibri amb el medi (fet que crida a transformacions personals i socials profundes!).
Amb la convicció que l'educació és una de les eines més potents (i plaents) per a perseguir aquestes fites tan agosarades, i amb la necessitat vital de replantejar-nos alguns models, amb en Xavi i la Leni ens preguntem què passaria si...tinguéssim la sort de compartir 12 dies fora de les inèrcies i rutines... Ens imaginem 12 dies en un entorn naturalment bonic i un context distès, de calor d'estiu i ganes de gaudir!
Ah, i m’agrada molt la muntanya, estar a l’aire lliure i les activitats físiques!
en xavi
Hola, jo sóc en Xavi. He viscut alguns anys vora de Manresa, mentre treballava a l’Escola d’Art. Hi vaig estar sis cursos fent de professor d’art, de fotografia, de dibuix... També he estat a diversos instituts de secundària. Podríem dir que des de sempre m’he dedicat a l’ensenyança artística. Ja de molt jovenet havia impartit cursos i tallers de fotografia mentre estudiava. He fet de fotògraf molt temps. Vaig estudiar Belles Arts i Antropologia i també Cinema. A nivell personal, he estat duent a terme durant tot aquest temps diversos projectes artísitcs. Actualment estic preparant una tesi doctoral que intenta esclarir la relació entre l’experiència del cinema i allò que l’Antropologia, sobretot la francesa, ha denominat procés ritual.
Durant aquests anys d’acompanyar a joves (i no tant joves) en l’aprenentatge artístic, he vist que el que he estat fent i m’agrada és mostrar que hi ha sempre una altra manera de veure les coses. I de comprendre-les. Que el món no s’acaba, ni molt menys, en el que veiem ni en el que sabem. Que hi ha moltes formes de mirar i que allò que és invisible és tan important com el que és visible; i que per això mateix, les coses mereixen tot el nostre interès i estima.
No tinc massa formació en pedagogia. Tot el que sé i puc compartir ha sorgit de l’experiència i de la petja que han deixat en mi alguns professors. I tots els companys i companyes que m’han fet veure que aprendre és sempre un acte involuntari i inevitable. La conseqüència de voler comprendre, de la passió que ens susciten certes coses i del desig de compartir.
Us pregunteu d’on surt Naturem? Des d’on i per què se’ns ha passat pel cap organitzar aquests campaments?
Som un equip de gent que estem molt relacionats amb el món de l’educació i especialment amb l’adolescència. Tots tres hem treballat o estem treballant en diferents centres de secundària, i compartim algunes inquietuds i reflexions sobre el que estem oferint als joves en les institucions d’educació formal i el que ens agradaria que aquestes oferissin.
Som gent amb empenta i tenim al cap la idea d’obrir, en algun moment, un centre de secundaria auto-gestionat. Portem un temps reunint-nos i treballant en el tema i un bon dia se’ns va ocórrer que si realment ens volíem conèixer com a acompanyants i reflexionar conjuntament sobre l’acompanyament que volíem oferir, ens calien experiències reals, perquè… és així com creiem que s’aprèn; sentint les ganes, fent i reflexionant sobre el que s’ha fet.
Així doncs, ens vàrem animar a organitzar aquests campaments per regalar-nos l’oportunitat de conxer’ns a nosaltres mateixos i entre nosaltres, amb la idea de fer equip i de seguir amb el nostre procés de creació col·lectiva.